Over Systeemtrauma en helende organisaties


WORKSHOP

 


Over Systeemtrauma en helende organisaties


Als organisaties goed functioneren dan slagen zij erin om samen om gezamenlijk competenties en talenten te bundelen en echt het verschil te maken. En die systemische hechtheid is een absolute noodzaak gezien de complexe, veranderlijke uitdagingen die op een bedrijf afkomen. Medewerkers hebben die basis nodig om te kunnen de missie en visie van de organisatie realiseren. 

 

Een organisatie kan zelfs 'helend' zijn, ondersteunend voor medewerkers die toch elk een andere bagage hebben. Gezonde organisaties zien het ook als hun rol om leden van de organisatie te empoweren. Elk levend systeem, wat een organisatie is, heeft een aantal basisbehoeften. En als die basisbehoeften niet worden bevredigd, dan wordt een organisatie ziek. En als de organisatie, het systeem ziek wordt, dan worden de leden van dat systeem ook ziek. Burn-out, bore-out, stress, gejaagdheid, zelfvertrouwen die afbrokkelt, zichzelf willen bewijzen... zijn daar symptomen van. 

 

In vele gevallen is er sprake van systeemtrauma en post traumatische stress in organisaties. Is het nu door een ingrijpende gebeurtenis of door destructieve patronen in teams, tussen medewerkers en management, trauma herkennen, erkennen en ermee aan de slag gaan is wel de boodschap. Want een organisatie en de medewerkers gaan eraan kapot, met grote gevolgen voor de gezondheid. Niet zoals bij machines, waar de reparatie gebeurt en de machine werkt opnieuw, is het nodig dat het trauma van binnenuit aangepakt worden. Dat er moet geleerd worden het anders aan te pakken. Om het te voorkomen in de toekomst.


Daarvoor moeten we aan organisatieontwikkeling -en innovatie doen. En leiderschap is daarbij essentieel. Werken aan leiderschap in de organisatie op een dieper niveau dan leiderschapstechnieken en tools is nieuw en vaak nog taboe. Toch zal in het helen van systeemtrauma in de organisatie, leiderschap en de mate waarin de leiders willen leren en ontwikkelen determinerend zijn. Want zelfs al kiest een organisatie om een leider te laten gaan, het trauma blijft onderhuids verder bestaan. Het vergt alleszins moed. 

 

In deze workshop/training leer je systeemtrauma herkennen. Welke triggers roepen het trauma met al zijn gevolgen op en wat is er nodig om nieuwe verbindingen te maken. Je leert wat leiderschap in deze context is en wat je zelf kan ondernemen om hierin verandering te brengen. Op interpersoonlijk vlak en op organisatieniveau. Je leert ook wanneer externe hulp nodig is. Want de eigen grenzen bewaken en respecteren is noodzakelijk om er niet in meegesleurd te worden. Aan de hand van cases van de deelnemers gaan we aan de slag.PRAKTISCH


Wat heb ik nodig: Een lokaal, beamer en projectiescherm

Aantal deelnemers: Maximum 10 personen

Duur: 3 uurTRAINER

 

Loopbaancoach Sarah Stevens


SARAH STEVENS


Loopbaancoach en -trainer