Wat na de crisis? Over de knelpunten van de Belgische arbeidsmarkt


In de nota 'Het verdriet van de Belgische arbeidsmarkt' geschreven door Jan Denys voor Randstad Research (maart 2019) wordt een opsomming gemaakt van de knelpunten van onze arbeidsmarkt. Middenfebruari 2020 kwam er nog een extra pijnpunt bij in de pers. We scoren ook slecht omdat we blijkbaar tot de minst flexibele werknemers van Europa behoren. Het aantal Belgen dat 's avonds, 's nachts of op zaterdagen werkt ligt immers ook een stuk lager dan het Europese gemiddelde. Daarnaast meldt De Morgen dat haast nergens in Europa 50-plussers zo weinig werken als in ons land.


  1. De arbeid blijft zeer duur in België. Dat komt door het grote verschil tussen bruto en nettoloon.
  2. In België zijn er weinig mensen aan het werk ten opzichte van de niet werkende bevolking. Gemiddeld in Europa ligt de werkzaamheidsgraad (15-65 jarigen) op 67,6% in België ligt dat slechts op op 63,1%
  3. In België bieden minder mensen zich aan op de arbeidsmarkt dan gemiddeld in Europa, we staan hier slechts op de 20 ste plaats.
  4. De gemiddelde duur van de loopbaan blijft een stuk korter dan in de rest van Europa. Ondanks een merkbare stijging blijft ook de stijgingsratio in onze buurlanden veel groter.
  5. In België is er weinig mobiliteit tussen werkloosheid en inactiviteit enerzijds en werk anderzijds. In landen als Nederland, Zweden en Denemarken bedraagt de doorstroom naar werk het dubbele van België.
  6. België is binnen Europa het land met de grootste spreiding inzake regionale werkloosheidsgraden.
  7. Brussel blijft één van de Europese hoofdsteden met de hoogste werkloosheid
  8. België combineert een relatief hoog aandeel hooggeschoolden met een gemiddeld aandeel laaggeschoolden.
  9. Er is een daling van de zwarte arbeidsmarkt maar de daling is zeker nog niet positief genoeg
  10. Tegenover de grootte van de mensen die werken in de publieke sector is er veel minder output. Deze vorm van tewerkstelling blijft de arbeidsmarkt blokkeren omdat de privésector niet genoeg kan concurreren. 
  11. Er is in België veel minder tijdelijke tewerkstelling dan in de rest van Europa
  12. België heeft een zeer hoge vacaturegraad
  13. België kent een heel beperkt laag loonsegment waardoor er minder jobs zijn voor laaggeschoolden
  14. Hoewel België zelf de eigen doelstelling kon formuleren in het kader van de Europese Werkgelegenheidsstrategie, zal ons land, net als tien jaar geleden, deze ook nu weer niet halen.
  15. Slotsom van alle voorgaande en wellicht de meest deprimerende van allemaal. België, maar in veel gevallen ook Vlaanderen, Brussel en Wallonië, slaagden er de voorbije tien jaar niet in de positie binnen Europa te verbeteren.
Hier bovenop komt er nu nog de Corona crisis. Ik hoop van harte dat er in deze periode hard gewerkt wordt om de gevolgen voor onze arbeidsmarkt zo veel mogelijk te beperken. Het moet gezegd dat er zeer snel een positieve reactie is geweest van de Overheid met betrekking tot steun aan de bedrijven en aan de werknemers. Het zal roeien worden met de riemen die we hebben de komende tijd. We staan voor een enorm grote uitdaging om uit dit dat te raken. We zullen flexibel moeten blijven, verdraagzaam moeten zijn en vooral veel begrip en geduld moeten opbrengen. Laten we daarvan bewust zijn en allen ons steentje bijdragen. Yes we can !!! 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates