Ik merk als Loopbaancoach wel eens dat mensen niet alleen een verkeerd maar vooral ook een ‘smal’ beeld hebben van loopbaancoaching. Dat is erg zonde. Vooral omdat de mensen die juist het meeste nood hebben aan loopbaancoaching, zich dit zelf niet altijd beseffen. Zij leggen niet direct de link dat loopbaancoaching voor hen wel eens de uitkomst zou kunnen bieden, bij een probleem op het werk.
Loopbaancoaching begint eigenlijk bij een behoefte. En die behoefte begint vaak weer bij vragen die mensen zichzelf stellen en gevoelens die ze hebben over hun job of loopbaan. Ik geef een paar voorbeelden:
- Ik kan echt niet overweg met mijn baas.
- De werkdruk is echt hoog.
- Ik zou promotie willen maken.
- Ik heb niet genoeg uitdaging in de job.
- Ik heb het gevoel dat de collega’s mij veel werk geven.
- Ik ben het niet eens met het beleid van management.
- Ik ben niet zeker of ik mijn job nog wel graag doe.
- Ik zou iets anders willen doen, maar weet niet wat.
- Ik voel me niet thuis in het bedrijf waar ik nu zit.
- Ik verdien te weinig maar durf niet om loonsopslag vragen.
- Er wordt vaak over mijn grenzen gegaan in de job.
- Ik heb een droom, maar hoe begin ik er aan.
Mensen zijn geneigd om bovenstaande problemen/gevoelens op te lossen door dan maar op zoek te gaan naar een andere job. Maar: daarmee is er eigenlijk niets opgelost. Integendeel: mensen lopen een grote kans ergens anders weer tegen hetzelfde probleem aan te lopen.
Indien je te veel werk krijgt of je het gevoel hebt dat je te weinig betaald wordt, kan er een probleem met je assertiviteit op de werkvloer liggen. Mogelijks zou je moeten leren om zelf assertiever op de werkvloer te zijn. Het kan zijn dat je je job nog wel graag doet, maar dat er te veel routine in gekomen is. Dan kan je bekijken of er in je huidige bedrijf andere mogelijkheden zijn. Of misschien voel je je niet thuis in je huidige job, omdat de werkcultuur botst met jou als persoon. Dan is het belangrijk te kijken welke werkcultuur wel bij je past en waar je die kan vinden (misschien kan je in je huidige bedrijf veranderingen brengen).
Loopbaancoaching gaat dus over veel meer dan ‘een andere job’. Er wordt gekeken naar problemen/behoeftes/vragen in je loopbaan of in je huidige job. In je huidige job vertrekken is eigenlijk vooral een onderwerp, als je een droom wilt najagen (bijvoorbeeld zelfstandige worden of een opleiding volgen).
Er kunnen zich dus heel veel verschillende vragen stellen binnen je loopbaan: werkcultuur, jou als persoon, ambities, promotiemogelijkheden, opleiding, eigen competenties, eigen waarden en zoverder. Dit is tegelijkertijd ook de start van loopbaancoaching: het begint met je zogenoemde loopbaanvraag.
Vanuit de loopbaanvraag is het een traject waarin een loopbaancoach je ondersteunt bij het zoeken naar antwoorden. Binnen Diaspoor richten we ons daarbij op de vragen ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’. Om hier antwoorden op te krijgen, is er een breed scala van methodieken beschikbaar binnen Diaspoor die tijdens het proces steeds meer antwoorden gaan geven op jouw vragen.
Ook als jouw loopbaanvraag momenteel nog niet veel meer is dan een knagend onderbuikgevoel, dan kan loopbaancoaching je daarbij zeer goed helpen: wat scheelt er nu precies? Ook bij wat ‘vagere’ gevoelens die je hebt omtrent je loopbaan, kan het proces van loopbaancoaching je zeer goed helpen. Loopbaancoaching leent zich er uitstekend voor om jouw loopbaanvraag (of vragen) helder en klaar te krijgen.
Tot slot is het misschien nog belangrijk om even stil te staan bij wat loopbaancoaching NIET is: het is geen sollicitatie training. Hoewel deze fout vaak wordt gemaakt bij de gedachte aan loopbaancoaching, is dit niet correct. Een loopbaancoach werkt verhelderend, verdiepend en adviserend naar de loopbaanvragen die jij hebt. Sollicitatietraining focust vooral op de voorbereiding voor een sollicitatie naar een specifieke job en is dus heel iets anders dan loopbaancoaching, waar de focus onder andere op loopbaanvragen, behoeften en je bredere loopbaan ligt.
Heb je interesse gekregen en wil je graag aan de slag met de vragen die jij hebt omtrent je loonbaan, dan geef ik je alvast wat praktische zaken mee:
Indien je aan de voorwaarden voldoet, kan je betalen met een loopbaancheque. Je betaald voor een traject van 7U dan in totaal 80 euro. Indien je niet aan de voorwaarden voldoet, kan er ook zonder loopbaancheque gewerkt worden eventueel. Je wordt doorheen het traject professioneel begeleid door een loopbaancoach die het beste past bij jouw verhaal, jouw regio en jouw vraag. Diaspoor heeft coaches in heel Vlaanderen, dus ook zeker bij jou in de buurt.