Het lijkt voor de hand liggend dat er in organisaties met een grote variatie aan leeftijden er een vlotte uitwisseling van kennis en ervaring is. Die kennissynergie verbetert de creativiteit, besluitvoering en efficiëntie op de werkvloer. Uit studies is ook gebleken dat organisaties met een mooie variatie in de leeftijdspiramide tot 6 % productiever zijn dan andere.
Maar daarmee willen we niet beweren dat alles steeds rozengeur en maneschijn is want er zijn best wat uitdagingen aan verbonden.
Zo kan het voorkomen dat de leeftijdsverschillen te groot zijn. Onderzoek toont immers ook aan dat organisaties met grote, afgebakende leeftijdsgroepen net minder productief blijken te zijn.
Vooral de oudere werknemers voelen zich in dergelijke organisaties minder betrokken en sneller gediscrimineerd. Vaak stimuleert het hen zelfs om de organisatie vaarwel te zeggen, ze voelen zich vaak niet voldoende gewaardeerd en hebben het gevoel er niet bij te horen en dat vreet natuurlijk. Dat is best een gevaarlijk gegeven want zo zet je de deur open voor de afvloeiing van een hoop kennis en ervaring. Deze pluspunten blijven natuurlijk een grote meerwaarde voor zowat elk bedrijf.
Er is één oplossing en dat is dat men een meer leeftijdsinclusief klimaat schept binnen alle organisaties. Uit studies blijkt immers dat in bedrijven waar een gezond inclusiviteitsbeleid wordt gehanteerd werknemers minder geneigd zijn om het bedrijf te verlaten. Daarnaast merkt men dat in dergelijke organisaties ook meer kennis wordt gedeeld met collega's van andere leeftijden én dat iedereen zich meer betrokken voelt.
En, hoe zit dat in jouw bedrijf?
Bron: Next Generation Work