Winstpremies als middel voor retentie wordt populair


Sinds 2018 kunnen werkgevers hun medewerkers via de winstpremie laten delen in de winst van het bedrijf. 

Voorlopig zijn het vooral kmo’s tot 50 werknemers die winstpremies toekennen. Het is een innovatief motiverend instrument voor sectoren waar personeelsbehoud cruciaal is, zeker als het erg moeilijk is om nieuw talent aan te trekken. Bijna negen op de tien werkgevers (86,5%) die de winstpremie toekennen, hebben minder dan 50 werknemers. Het leeuwendeel (70%) heeft minder dan 20 werknemers.

Het systeem is in zijn totaliteit nog beperkt tot 1,45 % van de werkgevers.

De winstpremie is een extra collectief voordeel, boven op het loon: werkgevers kunnen dit toekennen aan ál hun medewerkers na een winstgevend jaar. 

Elk jaar opnieuw kan je als werkgever beslissen  om al dan niet te opteren voor de winstpremie, op basis van de resultaten van het jaar ervoor.

In het moeilijke jaar 2020 was de premie op basis van het jaar 2019 een welgekomen extraatje. Het mediaan bruto bedrag van de winstpremies ligt momenteel op  ongeveer 900 euro.

De winstpremie geniet daarenboven van een gunstig (para)fiscaal regime: 13,07% solidariteitsbijdrage ten laste van de werknemer.

De winstpremie vindt vooral ingang in sectoren waar de war for talent hevig woedt.  Der gezondheidszorg, bouwsector, voedingsproductie, ICT, transport maar ook maatschappelijke dienstverlening, gebruiken de winstpremie om hun mensen extra te belonen.

Bron SDWorks

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates