België doet het niet goed wat betreft de werkzaamheidsgraad. In de zowat de helft van EU-lidstaten bedraagt deze 80 % terwijl België in 2022 slechts een werkzaamheidsgraad van 75,4 % optekende in de groep van 25 tot 64 jarigen.
Zelfs als de 225000 werkzoekenden een baan zouden vinden blijven we nog steeds onder de 80 %.
Maar wat is er dan aan de hand? België kampt met een zeer hoog aantal inactieven. Vooral mannen en ouderen moeten we meer aan de slag krijgen.
Uit een studie van de U Gent blijkt dat de groep inactieven in 2022 maar liefst 1,27 miljoen bedraagt.
Dat is maar liefst 20,9 % van de 25 tot 64 jarigen.
Daarmee is België een van de vijf Europese landen[i] waar meer dan één op de vijf personen in de rekruteringsbevolking geen job heeft en ook niet op zoek is naar een job.
Eén op de drie Belgen tussen 50 en 64 jaar is inactief. Daarmee zitten we duidelijk onder het EU-gemiddelde (27,7 procent) en onder de buurlanden Duitsland en Nederland, waar maar één op de vijf in die leeftijdsgroep inactief is.
Binnen de groep van inactieven zijn er ook enkele opvallende vaststellingen. Zo is de inactiviteit van mannen in België (16,5 procent) de op twee na hoogste van Europa. De inactiviteit van vrouwen ligt wel hoger op 25,3 procent, maar zit dicht in de buurt van het EU-gemiddelde voor vrouwen.
Daarnaast is de verwachte carrièreduur in België maar 34,5 jaar, terwijl dat in Duitsland ruim 39 jaar is en in Nederland meer dan 43 jaar.
50 plussers
Veel 50-plussers het niet meer zitten om te gaan werken blijkt verder uit het onderzoek. Ook als ze geen gezondheidsklachten hebben zijn er andere factoren die hen naar vervroegd pensioen duwen. Factoren zijn onder andere veel veranderingen op het werk, te hoge werkdruk, conflicten enz…
Kortgeschoolden
Een tweede groep die aandacht verdient, is die van de kortgeschoolden. Want van deze bevolkingsgroep is minder dan de helft aan het werk. In onze buurlanden zijn ongeveer twee op de drie kortgeschoolden aan het werk.
Migranten
Bij migranten van buiten de Europese Unie is slechts de helft van hen aan het werk. Vier op de 10 zijn overgekwalificeerd voor hun job. en van diegenen die werken, zijn bijna vier op de tien overgekwalificeerd voor hun job.
Niet enkel in Brussel en Wallonië
Vlaanderen kent weliswaar een heel lage werkloosheid tegenover Brussel en Wallonië, maar qua inactiviteit scoren we helaas ook laag.
Bron: HLN, Belga,
[1] (naast Italië, Griekenland, Roemenië en Kroatië)