In België is een zorgwekkende trend zichtbaar op de arbeidsmarkt: het aantal langdurig zieken neemt toe en pogingen om hen terug naar de arbeidsmarkt te begeleiden, blijken weinig succesvol. De Hoge Raad voor de Werkgelegenheid (HRW) luidt de alarmbel: België is een van de slechtst presterende landen in Europa als het gaat om de activiteitsgraad van mensen met een ziekte of handicap.
Wat Zeggen de Cijfers?Recente rapporten tonen aan dat eind 2021 meer dan 450.000 Belgen arbeidsongeschikt waren, wat neerkomt op 7,2% van de beroepsactieve bevolking. Deze cijfers zetten België in een ongunstige positie vergeleken met andere Europese landen. Verontrustend is de projectie dat dit aantal bij ongewijzigd beleid kan oplopen tot bijna 600.000 tegen 2035.
De Uitdagingen voor Re-integratieHet HRW benadrukt dat vroege interventie cruciaal is voor een succesvolle re-integratie, maar veel te weinig langdurig zieken vinden hun weg terug naar de arbeidsmarkt. Vooral voor personen die langer dan een jaar arbeidsongeschikt zijn, blijkt de terugkeer naar werk problematisch.
Sectoren en Aandoeningen onder de LoepBepaalde sectoren en aandoeningen worden vaker geassocieerd met arbeidsongeschiktheid. Zo blijken arbeiders in schoonmaak, logistiek en zorgsectoren gevoeliger voor uitval. De meest voorkomende aandoeningen zijn geestelijke gezondheidsproblemen en spier- en skeletaandoeningen.
Voorgestelde MaatregelenHet HRW geeft aanbevelingen af zoals de verruiming van de doelgroep voor re-integratie en meer verantwoordelijkheid bij werkgevers voor preventie en re-integratie. Innovatieve voorstellen zoals een gedeeltelijke erkenning van arbeidsongeschiktheid en een premie voor vrijwillige voltijdse hervatting worden ook besproken.
Conclusie en Oproep tot Actie:
België staat voor een urgente uitdaging om de groeiende groep langdurig zieken te helpen re-integreren op de arbeidsmarkt. Vanuit Diaspoor Werk met Zin benadrukken we het belang van een mensgerichte benadering en effectieve methoden om deze uitdaging aan te gaan. Onze diensten, zoals loopbaanbegeleiding en stress- en burn-outbegeleiding, zijn ontworpen om zowel individuen als bedrijven te ondersteunen in deze transitie.
Meer informatie over dit onderwerp:
Arbeidsongeschiktheid | RIZIV
|