De gemiddelde brutoloon van een werknemer in de privésector bedraagt 3.886 euro per maand, volgens gegevens van het Belgische statistiekbureau Statbel. De hoogste lonen worden verdiend door directeurs van grote bedrijven, die maar liefst drie keer meer verdienen dan het gemiddelde. Aan de andere kant ontvangen kelners en barmannen de laagste lonen.
Dit gemiddelde brutoloon is berekend op basis van een loonenquête bij meer dan 125.000 werknemers bij bedrijven met minstens 10 werknemers, maar sectoren zoals overheid, onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en visserij zijn niet opgenomen in de berekening van Statbel.
Natuurlijk zijn er grote variaties. Een tiende van de werknemers verdient minder dan 2.303 euro bruto per maand, terwijl de 10 procent hoogstbetaalden meer dan 5.922 euro krijgen. Over het algemeen verdienen bedienden meer dan arbeiders, en hoger opgeleiden verdienen meer dan mensen met een lager of geen diploma.Leeftijd speelt ook een rol, waarbij 40 jaar een omslagpunt is volgens Statbel. Werknemers jonger dan 40 verdienen over het algemeen minder dan het nationale gemiddelde, terwijl het loon vanaf deze leeftijd doorgaans bovengemiddeld is. Bij werknemers vanaf 60 jaar ligt het loon zelfs 31 procent boven het nationale gemiddelde.
Er blijft ook een loonkloof tussen mannen en vrouwen, vooral bij oudere werknemers. Voltijds werkende vrouwen verdienen gemiddeld 0,6 procent minder dan mannen, maar bij werknemers van 60 jaar of ouder is dit verschil zelfs 19 procent.
De hoogste gemiddelde bruto maandlonen worden verdiend door directeurs van grote ondernemingen, met gemiddeld 10.788 euro bruto per maand. De laagste lonen zijn voor kelners en barmannen, met 2.475 euro bruto per maand, ruim een derde minder dan het nationale gemiddelde. In de sector van de petrochemische nijverheid liggen de lonen het hoogst, terwijl in de horeca en detailhandel de lonen gemiddeld het laagst zijn.
Ben jij niet tevreden over jouw loon en denk je daarom van job te veranderen, wil je onderhandelen over loonopslag maar weet je niet hoe hieraan te beginnen?
Een loopbaanbegeleidingstraject kan je hier verder mee helpen. Als je minstens 7 jaar werkt betaald de overheid 93 % voor jouw individuele begeleiding. Zelf investeer je 45 euro per loopbaancheque. Je hebt recht op een cheque van 4 uur en een tweede cheque van 3 uur + een uur nazorg.
Contacteer ons gerust vrijblijvend voor meer informatie.