Meer dan een derde van de ernstige arbeidsongevallen in 2023 betrof medewerkers die minder dan een jaar in dienst waren, zo blijkt uit een analyse van preventiedienst Liantis. Hoewel dit percentage nog steeds hoog is, is het wel een daling ten opzichte van 2022, toen het cijfer op 42,2% lag.
Veiligheid voorop
In 2023 onderzocht Liantis 673 ernstige arbeidsongevallen bij Belgische bedrijven, waarbij sprake was van zwaar of blijvend letsel, of zelfs dodelijke afloop. Van deze ongevallen waren er 8 dodelijk, wat neerkomt op 1,19%. Deze cijfers werden bekendgemaakt naar aanleiding van de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk op 28 april, een initiatief van de Internationale Arbeidsorganisatie.
Anciënniteit Belangrijker dan Leeftijd
De ervaring van werknemers binnen een bedrijf blijkt een cruciale factor te zijn. In 2023 vond 36% van de ernstige ongevallen plaats bij medewerkers die minder dan een jaar in dienst waren. Dit cijfer is weliswaar lager dan in 2022, maar ligt in lijn met de jaren daarvoor. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 40 jaar, wat betekent dat nieuwkomers op de werkvloer niet per definitie jong zijn. Opvallend is dat het aantal ongevallen sterk afneemt vanaf het vijfde dienstjaar, met een gemiddelde anciënniteit bij ongevallen van 2,7 jaar. Dit onderstreept het belang van grondige veiligheidsopleidingen voor nieuwe medewerkers en regelmatige herhaling van veiligheidsrichtlijnen, vooral in het begin van hun carrière.
Verwondingen en Risico's
De meest voorkomende verwondingen bij ernstige arbeidsongevallen zijn breuken (65%), gevolgd door brandwonden (11%) en vleeswonden (3%). Vingers (25%), voeten en enkels (15%), en handen en polsen (14%) zijn de lichaamsdelen die het vaakst letsel oplopen. De voornaamste oorzaken van deze ongevallen zijn verlies van controle over een machine (28%) en vallen van hoogte (23%), die samen meer dan de helft van de ernstige ongevallen veroorzaken.
Gedeelde Verantwoordelijkheid voor Veiligheid
Volgens Lode Boeve van Liantis is het cruciaal dat werkgevers risico's in kaart brengen en deze zoveel mogelijk proberen te vermijden. Daarna kunnen ze collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen inzetten. Het is ook belangrijk dat leidinggevenden binnen een bedrijf hun verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat alle medewerkers veilig werken.
Daarnaast hebben werknemers zelf ook een belangrijke rol. Soms wordt het veiligheidsmateriaal niet correct gebruikt, bijvoorbeeld omdat iemand op het laatste moment nog iets wil afmaken. Dit kan echter desastreuze gevolgen hebben. Veiligheid op de werkvloer is dus een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel werkgevers, leidinggevenden als werknemers.
Bron Liantis