Eén op de tien werknemers wil momenteel veranderen van job. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we met z’n allen nadenken over onze jobinhoud. En vaak strookt deze niet meer met onze verwachtingen.
Deze cijfers komen uit onderzoek door de KU Leuven en het interimbedrijf Tempo-Team en waren te lezen op de nieuwssite van de VRT op dinsdag 13 april 2021.
Werknemers zijn onder andere minder optimistisch over hun job, hebben minder werkplezier en geven aan dat hun relatie met collega's verslechterd is. Bijna één op de drie ervaart bovendien ook meer stress. Het loon kan dit deels goed maken, maar is ook maar een tijdelijke motivator. Het belang van verloning wordt overschat, het is grotendeels de inhoud van de job die bepaalt of je je goed voelt op je werk.
Waar ben ik nu eigenlijk echt goed in, wat is er echt belangrijk voor mij, wat sluit het beste aan bij mijn nieuwe werk- en levensstijl? Het zijn vragen die we onszelf stellen, maar waar we vaak niet direct een duidelijk antwoord op kunnen formuleren.
De natuurlijke reflex van heel wat mensen is dan om zich ergens als werkzoekende op te geven. Ze bekijken wat de arbeidsmarkt aan beters te bieden heeft. Dit is echter een stap die nadien voor heel wat frustratie kan zorgen. Door je heil meteen in een andere job te zoeken, geraken vaak de onderliggende vraagstukken niet opgelost! Er is geen helder beeld van wat nu voor zorgt dat een job een “win for life” job is.
Na enkele weken/maanden komt dan vaak de ontnuchtering. Het is toch niet hetgeen ik verwacht had, na de fase dat alles nieuw is, blijf ik toch niet geboeid, ik pas niet in deze cultuur, ik ervaar geen voldoening, ….
Deze eventuele ontgoochelingen kan je voorkomen door jezelf onder te loep te nemen in een loopbaantraject. De overheid stimuleert dit en maakt professionele begeleiding zeer laagdrempelig qua prijs door steun via de loopbaancheque. Deze kan je via de VDAB aanvragen en gebruiken om met een loopbaanbegeleider aan de slag te gaan.
De loopbaanbegeleider helpt je om je loopbaanvraag scherp te stellen en om duidelijk in kaart te brengen wie jij bent en wat je drijft. Samen ga je op ontdekking en krijg je belangrijke inzichten over wat je wil, welke professionele toekomst je voor jezelf ziet, welke opties je wil onderzoeken, zodat je gericht binnen de arbeidsmarkt kan gaan zoeken. Als troef ben je je bovendien veel bewuster van je persoonlijk kunnen en dit kan dan weer helpen bij het solliciteren.